poniedziałek, 18 kwiecień 2022 10:58

Szklanki do piwa. Czym cechują się poszczególne typy?

Oceń ten artykuł
(1 Głos)
Recucina.pl Recucina.pl pixabay

Na polskim rynku pojawia się coraz więcej piwnych stylów. Stale też powstają nowe browary, głównie regionalne i rzemieślnicze. Jak dobrać szkło do piwa, by jak najlepiej poczuć wszystkie smaki i aromaty ich produktów?

 

Rosnąca liczba ciekawych pozycji na piwnym rynku sprawia, że inaczej spoglądamy na ten trunek i często traktujemy go podobnie do wina – jako napój do degustowania oraz odkrywania nowych smaków i aromatów. Pijąc piwo bezpośrednio z butelki, tracimy jednak wiele z nich. By tego uniknąć, koniecznie wyposażcie się w odpowiednie szklanki do piwa.

Kufel

Kiedy pojawia się temat szkła do piwa, jako pierwszy na myśl przychodzi nam kufel. Tym mianem określa się wszystkie naczynia wyposażone w ucho do chwytania – takie jak w kubkach lub filiżankach. Ze względu na prostą budowę, kufle nie zatrzymują dobrze uwalnianych piwa aromatów. Dlatego polecane są przede wszystkim do niedegustacyjnych stylów – na przykład marcowego czy popularnego lagera.

Pokal

Drugim bardzo popularnym rodzajem szklanek do piwa jest pokal. Możecie łatwo rozpoznać go dzięki kształtowi, przywodzącemu na myśl duży kieliszek. Charakterystyczna stopka pełni nie tylko dekoracyjną funkcję – ułatwia chwytanie szkła. Pokale występują w dziesiątkach odmian, z których najbardziej znane są te przeznaczone do piwa grodziskiego i pilznera. W tego typu szklankach serwuje się przede wszystkim lekkie, klasyczne style, takie jak wspomniany pilzner i grodzisz, a także koźlak czy dark lager.

Shaker

Przeciętnemu piwoszowi kształt tego szkła nie kojarzy się z piwem – wygląda jak większa wersja zwykłej szklanki do soku czy napojów gazowanych. Shakery stanowią jednak nieodłączny element wyposażenia barów specjalizujących się w piwie kraftowym. Najlepiej sprawdzają się do serwowania nowofalowych, lekkich stylów – na przykład APA.

Sensorik

Niewprawny miłośnik piwa może łatwo pomylić tego typu szklanki ze wspomnianymi już pokalami. Oba rodzaje odróżnia jednak kształt, który w przypadku sensorika jest zwężający się od środka ku górze, a następnie rozszerzający u samego ujścia i nieco przypomina degustacyjne kieliszki do wina. Podobieństwo jest nieprzypadkowe, bo łączy je też zastosowanie. Szkło tego typu przeznaczone jest do piwnych degustacji i ułatwia wydobycie wszystkich aromatów. Najczęściej używa się go do serwowania ciężkich, ekstraktywnych piw – np. russian imperial stouta lub porteru bałtyckiego.

Trudno byłoby ograniczyć się do jednego stylu. Cały urok przygody piwami rzemieślniczymi polega właśnie na poznawaniu coraz nowszych aromatów. Dobrze więc, jeśli w waszym barku znajdzie się co najmniej kilka rodzajów szklanek – ich szeroki wybór znajdziecie w sklepie internetowym Recucina.pl - https://recucina.pl/k/szklo-bar/szklanki/szklanki-do-piwa/

Polecane

  • 1