czwartek, 21 wrzesień 2023 07:00

Akcesoria na grilla, które przydadzą się nie tylko w sezonie grillowym

Oceń ten artykuł
(1 Głos)
https://art-win.pl/48-szampury https://art-win.pl/48-szampury pixabay

Grillowanie to dobry sposób na spędzenie czasu z rodziną i przyjaciółmi. Sukces gwarantuje miłe towarzystwo i pyszne jedzenie – jak zadbać, aby faktycznie takie było? Zaopatrzyć się w dodatki, które ułatwią przygotowanie potraw, samo pieczenie, a na końcu czyszczenie rusztu. Co warto kupić? Sprawdź, jakie przybory na grilla mogą ci się przydać.

 

Grillowe akcesoria do przygotowania drobiu, burgerów i szaszłyków

Na grillu przygotujesz różne mięsa, kiełbasy, ryby, warzywa, owoce, a nawet twarde sery. Aby ich pieczenie nie sprawiało żadnych problemów, warto kupić gadżety, które uproszczą grillowanie.

Podstawa to łopatki, szczypce i widelce do grillowania. Taki sprzęt gastronomiczny ma bezpośredni kontakt z żywnością i wysokimi temperaturami, dlatego powinien być wykonany z materiałów odpornych na ich działanie, a jednocześnie przeznaczonych do kontaktu z produktami spożywczymi. Najlepszy wybór to stal nierdzewna.

Grillowanie szaszłyków nie trwa długo, a ich przygotowanie jest wyjątkowo proste, dlatego wiele osób decyduje się właśnie na serwowanie szaszłyków z grilla. Jak sprzęt może ci się przydać? Nie obejdzie się bez szpikulców, na które nabijesz kawałki mięsa, warzyw czy owoców. Możesz wykorzystać profesjonalne szampury z https://art-win.pl/48-szampury, czyli nierdzewne ostro zakończone szpady. Dzięki drewnianej rękojeści są wygodne w użyciu i dobrze leżą w dłoni, a co więcej są to akcesoria na grilla wielokrotnego użytku, więc możesz potem wykorzystać je w kuchni. Pomocny będzie też nadziewacz do szaszłyków – specjalny pojemnik, do którego wsadza się kawałki potraw, a po zamknięciu wbija szpikulec, na który się nadziewają.

Planujesz burgery z mięsa mielonego? Prasa do burgerów sprawi, że szybko uzyskasz idealnie okrągły kształt, a na powierzchni mięsa pojawią się charakterystyczne wgłębienia.

Przybory na grilla – jakie gadżety do pieczenia?

Grill nie uda się, jeśli nie posiadasz rusztu. Ruszt do grilla może być żeliwny lub stalowy. Na stalowym przygotujesz większe i grubsze kawałki mięs, na przykład steki i karkówkę. Jeśli wolisz szaszłyki, burgery, skrzydełka lub owoce morza, wybierz ruszt stalowy.

Chcesz upiec całego kurczaka? Zaopatrz się w stojak do pieczenia drobiu, dzięki któremu mięso będzie złociste i dopieczone. Niektóre modele posiadają dodatkowo pojemnik na wino lub piwo. W ten sposób w trakcie pieczenia mięso wchłania aromat alkoholu, zyskując na smaku.

Jeśli nie marynujesz mięsa, możesz nasmarować je tłuszczem, który jest najlepszym nośnikiem smaku. Zrób to za pomocą silikonowego pędzelka, który ułatwi rozprowadzenie odpowiedniej ilości oleju na powierzchni mięsa.

Akcesoria do czyszczenia grilla

Grill zostanie z tobą tak długo, jak długo będziesz pamiętać o jego pielęgnacji. Czyszczenie rusztu jest konieczne po każdym użyciu – zrobisz to w zmywarce lub pod wodą z dodatkiem detergentu. Warto kupić płyn do czyszczenia rusztu i szczotkę do czyszczenia grilla.

Jeśli posiadasz ruszt żeliwny, poza czyszczeniem niezbędna jest konserwacja. Aby zabezpieczyć ruszt przed przywieraniem, posmaruj go olejem roślinnym i wypiecz nad rozgrzanym paleniskiem.

Polecane

  • 1