czwartek, 28 październik 2021 18:18

4 pyszne sposoby na wykorzystanie pieczywa

Oceń ten artykuł
(1 Głos)
kaufland kaufland unolash

Pieczywo stanowi stały element jadłospisu wielu osób. Liczba jego rodzajów dostępnych w sklepach sprawia, że każdy znajdzie dziś coś dla siebie.

Chleby, bułki i inne wypieki kojarzą się głównie z popularnymi kanapkami, jednak potencjał na ich wykorzystanie na tym się nie kończy. Czytaj dalej, a poznasz kilka ciekawych przepisów na wykorzystanie pieczywa w swojej kuchni - niektóre z nich z pewnością zaskoczą twoich bliskich!

Nie tylko pieczywo czosnkowe, czyli wytrawne potrawy

Bruschetta to prawdziwa klasyka włoskiej kuchni, która jest równie uniwersalna, co przebojowa. Przepis na to danie z pomidorami jest prosty i świetnie sprawdzi się w roli przystawki lub imprezowej przekąski. Użyć można ulubionego rodzaju pieczywa, ale warto pamiętać, aby nie było zbyt wilgotne. Oto krótki przepis na bruschetty:

  1. Pieczywo kroimy na kromki, po czym skrapiamy oliwą i nacieramy rozgniecionym ząbkiem czosnku.
  2. Sparzone pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Odsączamy nadmiar soku i układamy je na kromkach. Można dodać również ser - świetnie sprawdzi się np. mozarella.
  3. Zapiekamy w piekarniku w trybie grilla, aż chleb się zarumieni. Po wyjęciu doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz ozdabiamy świeżą bazylią.

Kolejnym ciekawym daniem są krewetki na chlebie. Ich przygotowanie jest trochę trudniejsze, ale samo danie ma potencjał stać się hitem kolacji ze znajomymi. Oto jak je przygotować:

  1. Podsmaż na oliwie posiekany czosnek z ostrą papryką (np. peperoni lub chilli).
  2. Oprawione krewetki dopraw zgodnie ze smakiem (sprawdzi się mieszanka przypraw do ryb lub owoców morza), po czym podsmaż na patelni wraz z czosnkiem i papryką. Pod koniec smażenia, gdy zmienią kolor na czerwony, dodaj posiekaną natkę pietruszki.
  3. Kromki chleba skrop oliwą i natrzyj zmiażdżonym czosnkiem. Opiecz w piekarniku lub na patelni grillowej, aż się zarumieni.
  4. Ułóż chleb na talerzu i podawaj na nim krewetki. Przed jedzeniem można skropić danie sokiem z cytryny.

Pieczywo, nawet razowe, sprawdzi się w deserach

Pieczywo nieczęsto kojarzy nam się z deserem. Tę rolę pełnią raczej wypieki. Nie znaczy to jednak, że nie istnieją ciekawe sposoby na wykorzystanie chleba i bułek, aby stworzyć wyśmienite słodkości. Przeczytaj dalej, aby poznać dwa takie sposoby.

Torrijas to danie kuchni hiszpańskiej, które z pewnością przypadnie do gustu wielbicielom słodkości. Jest proste w wykonaniu i nie wymaga wyszukanych składników. Przepis brzmi następująco:

  1. Podgrzewamy mleko w garnku, po czym dodajemy do niego laski cynamonu, wanilii lub skórkę z pomarańczy - wybierz składnik, który najbardziej ci smakuje. Pozwalamy mleku przestygnąć.
  2. Namaczamy kromki chleba lub bułki w jajku przez 5-10 min.
  3. Kromki obtaczamy w roztrzepanym jajku i smażymy na złoty kolor na patelni z oliwą. Po usmażeniu odsączamy je z tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego.
  4. Obtaczamy w cukrze i podajemy!

Kolejny sposób na wykorzystanie pieczywa nie dotyczy konkretnego dania, lecz jest ogólną poradą. Lekko wyschnięty chleb, szczególnie razowy, świetnie sprawdzi się w charakterze spodu do ciasta. Wystarczy pokruszyć go, zmiksować, po czym dodać rozpuszczone wcześniej masło. W zależności od pieczonego ciasta dodać można również więcej składników, takich jak wiórki kokosowe lub kakao.


Te proste sposoby na wykorzystanie pieczywa w twojej kuchni sprawią, że już nigdy nie wyrzucisz chleba lub bułek. Ich szeroki wybór znaleźć można w sklepach Kaufland - z ich asortymentem zapoznasz się na stronie https://www.kaufland.pl/.Zawsze można stworzyć z nich pyszne dania, które sprawdzą się na wiele różnych okazji!

Polecane

  • 1