Wydrukuj tę stronę
poniedziałek, 25 kwiecień 2022 16:55

Sezon na truskawki – sprawdź przepisy!

Oceń ten artykuł
(1 Głos)
Tarta czekoladowa z truskawkami Tarta czekoladowa z truskawkami pixabay

Truskawki już zaczynają pojawiać się w sklepach, jednak sezon rozpocznie się dopiero za miesiąc. My już nie możemy się doczekać, dlatego planujemy pyszne dania z tymi owocami. Co można zrobić z truskawek?

 

Koktajl truskawkowy

Najlepsze, co można zrobić z kefiru, jogurtu naturalnego i świeżych truskawek to koktajl. Wystarczy obrane i umyte owoce wrzucić do blendera, całość zalać kefirem i małym jogurtem naturalnym, a następnie wszystko razem zblendować. Doskonały koktajl dla zwolenników truskawek, którzy cały rok czekają na te owoce.

Tarta czekoladowa z truskawkami

Tarta czekoladowa z truskawkami to deser godny bogów – pyszny, kruchy i słodki dzięki truskawkom. Jak ją zrobić? Zacznij od ciasta. Potrzebujesz do niego 60 gramów cukru pudru i 150 gramów masła. Ubijaj je razem, póki nie zrobi się z tego puszysta masa. Dodaj cztery żółtka i cały czas miksuj. Wsyp 250 gramów mąki pszennej i dwie łyżki kakao. Miksuj aż do momentu, w którym ciasto będzie miało gładką konsystencję. Przełóż je na folię, zwiń w kulkę, a następnie włóż do lodówki na około 2 godziny. Po tym czasie wyciągnij ciasto i rozwałkuj je cieniutko. Ułóż w formie do tarty i zrób dziurki widelcem. Na cieście połóż papier z grochem, by nie zaczęło rosnąć. Piecz przez 12 minut w temperaturze 200 stopni. W tym czasie zrób krem. Podgrzej 200 mililitrów śmietany kremówki i dodaj do niej tabliczkę czekolady. Poczekaj, aż się rozpuści, nie pozwól, by śmietana się zagotowała. Gdy ciasto będzie upieczone, wylej na nie masę czekoladową i całość włóż do lodówki na minimum 3 godziny. Po wyciągnięciu tarty z lodówki ozdób ją bogato truskawkami!

Pudding chia z truskawkami

Prosty i pyszny deser. Co musisz zrobić? Do wysokiego naczynia wlej pół litra mleka lub napoju roślinnego i dodaj 40 gramów nasion chia. Wymieszaj dokładnie i włóż naczynie do lodówki – najlepiej na noc. Po godzinie wymieszaj jeszcze raz nasiona, by je rozdzielić. Rano będą już napęczniałe i zrobi się z nich pudding. Teraz musisz tylko ozdobić go musem z truskawek. Czyste truskawki zblenduj ręcznym blenderem na gładką masę. Pudding przełóż do pucharków lub szklanek, a na górze ułóż mus truskawkowy. To doskonały pomysł nie tylko na deser, ale też na śniadanie.

Sezon na truskawki zaraz się zacznie. Koniecznie wypróbuj nasze przepisy i jedz te pyszne owoce codziennie – najlepiej na śniadanie, obiad i kolację – by nacieszyć się nimi na cały rok.